Friday, December 30, 2011

Oren Sponge Cake + Cream Cheese Frosting

30th December, 2011

Sekejap rasanye sudah berada dipenghujung tahun 2011. Umur pun makin bertambah, anak-anak makin membesar.

Sekolah pun bakal bermula minggu depan, bermulalah episod kejar mengejar. Tapi saya suka sebenarnya, puas hati! terutama bila boleh menyiapkan anak, menghantar mereka sampai didepan pintu sekolah.

Semalam petang berjalan-jalan di shopping komplek, di Bandar Baru Ampang, ternampak sponge kek perasa oren, teringat pulak cream cheese dirumah, daripada membazir aje, baik saya buat frosting untuk Sponge Cake saya ni, dan surprisingly suami saya suka, sampai minta simpan untuk dibawa ke office.




Thursday, December 29, 2011

Egg Benedict + Cheese + Salsa Lada Bangala

29th December, 2011

Hari ini a bit rushing, sebab hubby dah mula balik ke kantor, setelah seminggu bercuti. Kadang-kadang risau pikir apa nak buat breakfast pagi-pagi ni. Breakfast yang cepat dan sedap.

Teringatkan semalam selepas menonton rancangan "Barefoot Contessa" - Ina Garden with Egg Benedict, rasanye itu breakfast yang akan saya buat......and this is it!!! walllaa!!!

Buat nye teramatlah mudah, cuma saya olah sedikit dengan "Salsa Lada Bangala".


Roti Gardenia disusun, cheese & telur - Bakar dlm Oven selama 20minit
kemudian taburkan garam & lada hitam

Untuk Salsa pula, Lada Bangala (capsicum) merah & hijau, di sanggai
dan untuk nampak seperti beef bacon sikit, saya cuma goreng lebihan roti yang ditepi dan taburkan sahaja....

Monday, December 26, 2011

Roti Telur

26th December, 2011

Untuk pagi ini, sarapan saya sediakan yang simple aje, sebab sebentar lagi ada jemputan hari jadi.

Roti Telur bersama Air Teh O.


Talam Gula Merah


25th December, 2011

SELAMAT HARI NATAL, kepada teman-teman yang saya kenali semua. Semalam saya membeli barang keperluan dapur di hypermarket GAINT terletak di Bandar Baru Ampang, ternampak satu buku resepi mini. Belek-belek terus minat.

"Kuih Kukus bersama Chef Hanieliza", sememangnye panduan yang diberi amat mudah diikut, baru pertama kali mencuba sudah menjadi.

Jadi ini adalah Talam Gula Merah yang telah siap untuk minum petang kami. Suami saya sangat suka, sampaikan 6 potong dia makan.


Siap untuk dimakan



Inilah Buku Resepi yang saya maksudkan - RM

Resepi - Talam Gula Merah
Sumber - Buku Resepi : KUIH KUKUS DARI CHEF HANIELIZA

Bahan A - Lapisan Di Bawah
  1. 1 cawan gula merah
  2. 1/2 cawan gula pasir
  3. 5 cawan air
  4. 2 helai daun pandan
  5. 2 cawan tepung gandum
  6. 2 sudu makan tepung ubi
  7. Garam secukup rasa
(Bahan No. 1 hingga 4 - diatas dimasak dan disejukkan)

Bahan B - Lapisan Di Atas
  1. 3 cawan Santan pekat (1/2 biji kelapa)
  2. 1 cawan tepung beras
  3. 1 sudu teh garam

Cara-cara membuatnya :-
Lapisan Bawah
  1. Masakkan gula merah, gula pasir, air & daun pandan hingga mendidih dan tapiskan
  2. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang
  3. Gaul Bahan A dan tapikan dalam kuali tidak melekat dan masakkan seketika
  4. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit
  5. Apabila masak. cakarkan sedikit permukaan adunan dengan garpu.

Lapisan Atas
  1. Gaulkan semua bahan B dan tapiskan. Masakkan sedikit adnan ini hingga naik wap sahaja
  2. Tuangkan perlahan-lahan kedalam adunan bawah yang sudah dicakarkan dengan garpu
  3. Kukus kembali hingga 20 minit.


Friday, December 23, 2011

23rd December, 2011

Antara kek kegemaran anak bujang saya ialah Moist Chocolate Cake. Kalau makan sampai tak ingat orang belakang.

Kali ini saya potong kecil-kecil, senang terus masuk kedalam mulut.

Small pieces of cakes



Kek Bertunang

23rd December, 2011

Sejekap lagi nak deliver kek ini kepada Cik Nor dari Public Bank, Taman Melawati. Terima Kasih ye sebab nak order Moist Cake saya ni, walaupun saya sebenarnya tak lah pandai sangat......

SELAMAT BERTUNANG KEPADA IKA & IWAN, semoga jodoh sampai kejinjang pelamin.


Mereka pilih kuning sebagai tema

Roti Bawang @ Jemput2 Ikan Bilis Kentang.

23rd December, 2011

Salam pagi Jumaat, lama betul tidak berblogging ni, maklumlah sibuk dengan urusan seharian, terutama sekali bila cuti sekolah yang panjang, dan minggu-minggu terakhir bulan December ni pulak sibuk dengan persiapan sekolah anak-anak.

Apa pun pagi tadi hujan renyai-renyai, sebelum suami ke Kantor, sempat menyiapkan sarapan pagi untuk dia. Memang antara makanan kegemaran suami saya ini. "Roti Bawang" atau orang sebelah Johor panggil "Jemput-jemput ikan bilis".

Saya nak ucapkan terima kasih pada Mokde saya Puan Aminah Bahrim, sebab telah menurunkan ilmu membuat hidangan ini, dengan ranggup diluar lembut didalam.

Breakfast - served with Coffee

Roti Bawang @ Jemput-Jemput Ikan Bilis Kentang


Resepi - Roti Bawang @ Jemput-jemput ikan bilis kentang
Dari : Mokde Aminah Bahrin (Felda Moakil)

  1. Dua cawang tepung gandum
  2. Ikan Bilis (ikut sesuka rasa)
  3. Bawang merah - potong bulat
  4. 1 Biji kentang - potong dadu
  5. 1 Biji telur
  6. Air sejuk secawan
  7. Air panas 1/2 cawan
  8. Garam
Campurkan bahan di atas ini, dan gaulkan hingga sebati, kemudian bolehlah menggorengnya didalam kuali hingga menjadi kekuningan.

Selamat mencuba......

Mokde - Aminah Bahrin


Friday, December 2, 2011

Asam Pedas Belacan & Telur Grg Masak Kicap

2hb Disember, 2011

Salam Jumaat semua, bila sampainya bulan Disember, tibalah musim hujan, pagi petang hujan. Tapi untung juga hujan ni, tak payah bersusah payah mennyiram pokok bunga. Itulah setiap kejadian yang diberi tuhan, mesti ada rahmatnya.

Hari ini entah tetiba teringatkan tokmak saya, lama betul tak jumpa. Anak bujang saya pulak memang sukakan "asam pedas belacan, tokmak" saya ni.

Inilah resepi Asam Pedas Belacan orang Batu Pahat, Johor.

Bahan-bahan :-
  1. 4 ekor ikan kembong
  2. 50sen cili kering
  3. 2 biji bawang merah
  4. 2 biji bawang putih
  5. 2cm halia
  6. 2cm kunyit
  7. Belacan (sebesar ibu jari)
  8. Asam Jawa (semangkuk airnya)
  9. Garam
  10. Daun Kari
  11. Timun (sebagai ganti terung/ bendir)
Cara Membuatnya :-
  1. Saya tumbuk bawang merah & bawang putih tumbuk hingga lumat
  2. Cili kering, halia, kunyit & belacan - dikisar halus
  3. Tumiskan bawang yang telah di tumbuk hingga naik bau (bertukar warna kekuningan)
  4. Masukkan bahan yang dikisar & daun kari tumis lagi hingga naik minyak
  5. Masukkan ikan dan air asam
  6. Masukkan timun (alternatif sebab saya tidak keluar rumah hari ini)
  7. Biarkan kuah mendidih dan tutup api.

Inilah menu untuk hari ini......

Telur Goreng Masak Kicap (lada Hitam)

Asam Pedas Belacan - Resepi Tokmak saya

Tuesday, November 29, 2011

Nasi Ayam Hainan

29th November, 2011

Sepanjang cuti hari minggu dan sambutan Maal Hijrah, banyak hadirkan diri untuk jemputan perkahwinan dan macam-macam lagi. Jadinya selama 3 hari dapur saya kering.

Tapi hari ini bermula kembali episod " cooking mummy in d house" . Cik abang saya masih bercuti saya masak Nasi Ayam Hainan aje hari ini. Tak adalah variety lauk pauk nye.

Anak bujang saya memang sanagt sukakan Nasi Ayam. Suami saya pun suka, cuma dia minta supaya ayam di goreng garing garing sikit.....eeemmmm ikutkan je lah ye.




Untuk resepi Nasi Ayam Hainan ni......saya ambil dari :-

Sumber Dari : Resepi Raidah

Bahan-bahan: Bahan untuk rebus ayam: 1 ekor ayam Air ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam Garam Serbuk pati ayam ~ kalau suka 2 inci halia ~ diketuk Cara penyediaan: Sediakan periuk, letak air, garam, dan halia yang diketuk. Didihkan.Masukkan ayam . Masak anggaran 30- 40 minit. Angkat dan toskan. * ~ Cucuk peha ayam untuk tahu jika sudah masak. Ayam tidak boleh direbus terlalu lama takut dagingnya tidak sedap jadi, pandai2 untuk agak. Jika tidak berdarah,bolehlah angkat ayam dan toskan airnya. Biarkan ayam betul-betul sejuk baru dipotong kalau tidak takut dagingnya hancur. ~ Resepi asal, ayam yg telah direbus perlu direndam di dalam air ais selama lebih kurang 10-15 minit. tetapi saya tidak merendam ayam tersebut. Untuk nasi: 3 cawan beras 5 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan 2 ulas bawang putih - ditumbuk 1 inci halia - ditumbuk Garam 1 sudu besar majerin 1 sudu besar minyak masak Cara penyediaan: 1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan. 2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi. 3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam. 4. Tanak hingga masak. *Resepi yg sebenarnya menggunakan lemak/kulit ayam tapi saya tidak menggunakannya. Untuk sup: Air rebusan ayam Daun sup ~ dihiris Cara penyediaan: ~ Air rebusan ayam tadi dididihkan. Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup. Untuk sos cili: 10 biji cili merah 1 inci halia 2 ulas bawang putih 1 sudu besar gula Garam 2 sudu besar jus limau nipis 1/2 botol sos thai Cara penyediaan: 1. Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau. 2. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai. Untuk sos kicap: 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar sos cili 2 sudu besar sos tomato 3 sudu besar kicap manis 5 sudu besar air rebusan ayam 1 sudu besar gula Cara penyediaan: Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih. Bahan sampingan: 1 batang timun ~ dihiris 2 biji buah tomato ~ dihiris Salad ~ dihiris Bawang goreng ~ ditabur di atas nasi dan di dalam sup Minyak bijan ~ taburkan ke atas ayam yg telah dipotong.

Saturday, November 26, 2011

Kek Pengantin

26th November, 2011

Saya mengucapkan Salam Maal Hijjrah kepada semua, semoga diberi Keberkatan dan Kemuliaan pada Tahun ini.

Ini adalah salah satu aktiviti semalam saya yang disambung hari ini, terima kasih kepada Faiz, Maybank Dataran Bangsar, kerana sudi menempah kek untuk upacara memotong kek sepupunya. Dan kepada pengantin "Selamat Pengantin Baru"

Faiz requested my moist chocolate cake with blue theme......dan inilah hasilnya. So far dia suka. eeemmmmm sebenarnya i have never attended any bakery or culinary classes before, cuma minat dan belajar melalui "You Tube" aje.

Untuk Upacara Memotong Kek - Pengantin Di Bentong

26th November, 2011

Saya mengucapkan Salam Maal Hijjrah kepada semua, semoga diberi Keberkatan dan Kemuliaan pada Tahun ini.

Ini pun

Door Gift

25th November, 2011

Hari ini agak sibuk dengan aktiviti tambahan, jadinye lunch & dinner kat luar je la.... ini adalah salah satu aktiviti saya, DOOR Gift.

Again terima kasih Mazni.


Untuk di isi Muffin

Thursday, November 24, 2011

Nasi Dagang Terengganu

24th November, 2011

Semalam emak mertua balik dari Kelantan, belikan ole-ole dari sana, Serunding Daging, Ketupat Daun Palas & Beras Nasi Dagang, terima kasih emak.......

Cuti sekolah ni kenalah prepare lunch awal sikit, ke pasar pagi tadi, beli ikan tongkol & Nasi Dagang La jadinye......




Saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada Umi Izan sebab bagi resepi.....


Thursday, November 17, 2011

Puding Roti

17th November, 2011
First & foremost saya hendak berterima kasih kepada Yang Amat Berhormat Perdana Menteri kita Dato' Sri Najib Razak, sebab telah melaksanakan janji beliau dengan memberi wang kepada anak-anak yang bersekolah, sebab anak-anak saya pun dapat hari ini........tapi Undi saya tetap RaHSIaaaaaa......hehehehehe

Sementara menunggu anak-anak pulang dari sekolah, Bread Puding jadi menu petang ini, buat "ngombe-ngombe" orang jawa cakap....hehe kalau salah betulkan ye.....

This is my Puding Roti saya, resepi saya ambil dari My Resepi, terima kasih banyak resepi yang boleh kita ikut disana kalau rajin.....cubalah!!!


Wednesday, November 16, 2011

Black & White Chocolate Chip

16th November, 2011

Anak bujang yang request Chocolate Chip ni...... raya kelmarin tak sempat buat.

Suruh buat besar-besar macam Chocolate Cookies di "Subway" katanya, apa-apalah......asal suka...

Credit to http://sue-hasue.blogspot.com, such an easy recipe to follow gurl....



Ayam Masak Merah

16th November, 2011

Pertama sekali saya nak sedekah kan ALFATIHAH kepada Arwah Pakusu Manaf Bin Abu Samah, Adik kepada Ibu mertua saya yang telah kembali ke rahmatullah pada 15hb November jam 2 pagi, semoga rohnya dicucuri rahmat...Amin.

Saya pun dah dua hari tak kedapur, demam.......... but today my apron has calling me back yawlls! Ini adalah hidangan saya untuk lunch, kebetulan hubby pun balik makan.

Ayam Masak Merah.

Bahan-bahan untuk masakan ini adalah :-
  1. Ayam - seekor
  2. Cili kering - Rm1.00
  3. Serai - 3 batang
  4. Bawang Besar - 3 Biji
  5. Halia - 1 cm
  6. Santan pekat - secawan
  7. Garam & Gula - secukup nya
Cara membuatnya :-
  1. Goreng ayam, kemudian asingkan dahulu
  2. Blander - cili, bawang, halia & serai sampai lumat
  3. Tumis bahan di atas, hingga naik bau
  4. Masukkan santan
  5. Garam & Gula di tambah secukupnya
  6. Masukkan ayam goreng tadi.

Ayam Masak Merah, Siap dihidang....


This is for my hubby






Friday, November 11, 2011

Macaroni Cheese With Spaghetti Tomato Sauce

11th November, 2011 (111111)

To me there is nothing special about this date, cuma ianya jatuh pada hari Jumaat, Penghulu bagi segala hari. In fact sangat bersyukur, masih diberi masa oleh ALLAH untuk memuhasabahkan diri.

I have not prepared my lunch today, Mr McD aje, but than dinner kena gak siapkan. Thought to buy it somewhere aje, tapi kesian lak anak, lunch dah makan di luar.

Untuk yang ringkas, saya sediakan Macaroni Cheese + Meat Ball with Special Beef Tomato Sauce. Ha....kan!!! panjang title dia. But anyway, done it with less cheezy!!! anak kata cepat muak.

So here u go............


Emmmm nak dikatakan this is my own recipe gak la....di olah olah, kalau rajin buat recipe hunting lain sikit cara.

Untuk sauce :-
  1. Daging kisar
  2. Bawang merah - 2 biji
  3. Sos Spagetti Tomato - Jenama Prego
  4. Fresh Milk - 100 ml
  5. Garam - Secukup rasa
  6. Lada Hitam - 1/2 sudu teh
Tumis kan bawang, hingga naik bau, masukkan dagin, garam & lada hitam, kacau selama 2 minit. Masukkan sos tomato gaul, dah kemudian susu segar. Biarkan ia mengelegak sedikit. Tutup api.


Untuk Macaroni Cheese
  1. Rebus macaroni
  2. Kentang - direbus
  3. Bawang di potong dadu dan goreng hingga menjadi caramelized
  4. Parmesan Cheese
Lapiskan macaroni yang telah direbus kedalam pinggan tahan ketuhar.
Lapisan pertama makaroni
Lapisan kedua cheese & bawang goreng
Lapisan ketiga Kentang
Lapisan keempat cheese
Ulangi hingga menjadi DUA Bahagian dengan lapisan di atas.
Masukkan kedalam ketuhar / oven selama 10 - 15 minit pada suhu 250c


Thursday, November 10, 2011

Chocolate Brownies

10th November, 2011

Untuk minum petang hari ini, anak-anak minta saya menyediakan Brownies....eeeemmm selalunya buat tak sampai satu hari sudah habis.




Good Referral - Mini CookBook Dari Chef Wan Cakes
Banyak panduan yang saya dapat dari buku, dibeli dengan harga RM9.90
terdapat di Pasaraya GIANT
Resepi Dari : MiniCookBooks - Chef Wan Cakes

Bahan-Bahan
  1. 150 gram unsalted butter
  2. 340 gram semi sweet chocolate - di potong hancur
  3. 1 cawan custor sugar
  4. 2 telur (dipukul)
  5. 1 sudu teh essen vanilla
  6. 1/2 cawan tepung pelbagai guna
  7. 1/2 cawan walnuts
  8. 1/2 sudu teh garam
Cara Membuatnya
  1. Double boil chocolate dan butter, kacau adunan hingga cair dan sebati. Ketepikan dan biarkan ia sejuk. Kemudian campurkan gula, telur dan esen vanilla dan kacau
  2. Masukkan tepung dan garam
  3. Tuangkan kedalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak, bakar pada suhu 170c untuk 20 - 30 minit

Bunga Saya

10th November, 2011

Salam Ceria di pagi Khamis.

Semenjak mengambil keputusan untuk menjadi surirumah, minat saya untuk menanam bunga dan pokok-pokok semakin menebal. Almaklumlah dulu ketika berkerjaya saya tidak berkesempatan.

Antara bunga yang saya suka adalah Morning Glory, bunga ini agak rumit menjaganya, harus di belek setiap hari untuk memastikan bunga yang telag layu dibuang, tidak terlalu banyak air, tidak terlalu panas, or else it can be long last for only 2 months.