Saturday, November 15, 2014

Kari Daging & Nasi Minyak



Salam sabtu ,

Ini adalah menu yang saya masak pada Khamis baru ini. Lambat update sikit. apa pun Selamat berhujung minggu semua. Sepanjang minggu saya akan memasak so selalunya saya akan request kat husband untuk cuti memasak pada hari sabtu dan ahad.... 







Ok ini adalah resepi saya sendiri, masak dari hati aje, mungkin saya ada juga ikut sikit2 panduan dari resepi yang lain. 

Kari Daging :- 
Daging 1 kilo 

Rempah untuk ditumis :- 
Bawang Merah - di hiris 
Bawang Putih - di hiris 
Halia - di hiris 
Cili padi - blend

Kentang 
Carrot 
Serbuk kari daging (Dari Babas) * rempah kari Babas ni sedap tetapi bila menumis jangan biar lama sebab ianya cepat hangus 

Daun kari 
Santan 

Kerisik 

Cara membuatnye:-  Tumis bahan di atas bersama daun kari. masukkan rempah kari daging,masukkan daging, kentang dan carrot kemudian kerisik dan santan. 



Nasi Minyak 
4 Cawan berasmahti 
(Basuh dan toskan seketika) 

Bawang merah 
Bawang putih 
halia 
Rempah tumis 
Susu cair - 1 cawan 
Air - 3 Cawan 
Butter dan Minyak (Untuk menumis)
Pewarna Kuning 

Saya akan hiris bawang merah, bawang putih & halia, tumis bersama rempah tumis kedalam periuk nasi yang saya panaskan bersama dengan butter dan minyak tadi. 

Bila dah naik bau saya masukkan beras yang telah dibasuh dan di toskan awal tadi. Gaul kemudian masukkan air dan susu cair, kacau seketika dan tutup..... 

Tungg lima minit masak saya (atau air dah kering sikit) saya titiskan pewarna kuning 
(Biarkan sampai nasi masak, kemudian saya gaul nasi menggunakan garpu, baru dapat warna kuning yang tak sekata tu) 

Untuk pengetahuan semua, cara saya memasak ini semunya mengikut gerak hati aje, mungkin ada juga selak-selak resepi lain sebagai petunjuk. Jumlah dan sukatan saya main campak-campak....  

No comments:

Post a Comment