Monday, March 12, 2012

Gulai Sutun Emak Dan Sambal Ikan Ibu Mertua Ku

Hari ini kepasar dengan emak saya yang datang dari kampung. Kan cuti sekolah, jadinye emak saya yang datang ke Kuala Lumpur, instead us visiting her kat kampung...terbalikkan.....

Pagi ini hujan renyai-renyai, di pasar pun ramai orang, tak macam biasa. Mungkin kerana cuti sekolah ibu bapa mengambil kesempatan untuk bercuti sama.

Saya cuma nak cerita yang hari ini saya memasak lauk kegemaran Suami dan anak-anak saya, nak kata hampir 2 @ 3 kali akan ada juadah yang sama dalam masa seminggu. Cuma mungkin saya akan tukar dari sotong ke udang, ikan @ ayam.

Saya nak ucap terima kasih pasa mak saya sebab telah mengajar saya untuk memasak gulai lemak ini dengan cara yang betul.

GULAI LEMAK - SOTONG + KENTANG (emak saya)

Dulu saya main belasah aje, siap tumis bawang gedebak gedebuk, padahal resepi orang-orang tua teramatlah ringkas aje.

Emak saya ni dah tinggal di Negeri Sembilan hampir 30 tahun lebih, walaupun kami anak jati JOHOR tetapi budaya NEGERI tu dah menjadi sebahagian dari kami.


RESEPI EMAK - Gulai Sotong BerKentang
  • Tumbuk kunyit hidup (sebesar ibu jari) bersama cili padi (hingga lumat)
  • Tumbuk juga serai (dlm 2 batang) jgn sampai hancur
  • Masukkan kedalam periuk
  • Masukkan santan, sotong + kentang
  • Campurkan sedikit garam
  • Kacau hingga mendidih
Saya juga bersyukur kerana mempunyai ibu mertua yang sangat baik hati dan penyayang, tak kedekut menurun kan ilmu dan resepi kegemaran anak lelakinye (suami saya lah tu)

Suami saya, kalau berdiet macam mane pun, kalau saya memasak lauk ni, mesti dia akan bertambah sampai dua pinggan.


SAMBAL IKAN HAJJAH NAEMAH (Mak Mertua)
Sedikit complicated untuk menyediakan nye, tapi senang dan ringkas aje bila dah biasa.

Bahan-bahan
  • Bawang merah 4 biji (saiz sederhana) BLEND
  • Lada merah (saiz besar) - 8 biji BLEND
  • Cili padi - 5 biji (kalau nak pedas tambah lagi) BLEND
  • Bawang Merah - 1 biji (dihiris halus)
  • Ikan
Mula - mula kita gorengkan ikan sampai garing. kemudian ambil sebiji bawang merah dimayang halus (ketepikan)

Selepas menggoreng ikan, kita gorengkan bawang yang di hiris hingga kekuningan.

BLEND Bawang merah, cili merah dan cili padi bersama (jgn blend sampai halus) kemudian tumiskan didalam minyak yang sama menggoreng ikan dan bawang tadi.

Biarkan sampai separuh kering dan masukkan balik ikan yang telah digoreng tadi.

No comments:

Post a Comment