Friday, October 21, 2011

Nasi Minyak Hujan Panas, Ayam Goreng Rempah & Kari Ikan Tenggiri

Salam Jumaat, hari ini adalah "Penghulu Segala Hari", hari yang penuh dengan keberkatan.

Friday mood, so terdetik di dalam hari untuk habiskan berashmati yang dibeli semasa membuat jamuan hari raya lepas. Tak baik membazir.

So my menu served to my beloved hubby & kids hari ini :-

KARI IKAN Tenggiri

Resepi - Ikan Tenggiri Masak Kari (Bahan untuk 4 orang)

Ikan Tenggiri - 2 ekor (siang dan potong enam - ikut sebesar mane)
Rempah kari - 1 1/2 paket (preferred rempah kari ikan jenama ADABI)
Bawang besar - 2 biji
Lada kering - 50 sen
bawang putih - 3 biji di hiris halus
halia - 2cm di hiris halus
asam jawa - sebesar ibu jari
kepala parut - 1 biji
sayur bendi - 10 batang
daun kari - 1 urai
bunga lawang - 2 biji
kulit kayu manis - 1 batang

Cara membuatnya
Basuh Ikan tenggiri.
Kisar bawang merah bersama lada kering.
Panaskan minyak, tumiskan daun kari, kulit kayu manis, dan bunga lawang hingga naik bau.
Masukkan bawang putih dan halis yg dihiris tadi hingga agak kekuningan dan masukkan bawang yg telah diblend bersama cili kering, kemudian masukkan rempah kari dan ditumis bersama hingga naik bau.
Masukkan ikan dan santan, tunggu hingga separuh mendidih masukkan sayur bendi, masukkan asam jawa kedalam kuah. kacau hingga mendidih.



Nasi Minyak Hujan Panas

Berashmati - 3 cawan
Butter - 3 sudu besar
Susu cair - 5 sudu besar
Bawang besar - 1 biji (dicincang dadu)
Bawang putih - 2 biji (dicincang dadu)
Kulit Kayu Manis - 1 batang
Bunga lawang - 2 biji
Daun pandan - 2 helai
Sedikit garam

Cara membuatnya :-

Rendam beras selama 10 minit, kemudian toskan
Panaskan butter, dan tumis Bawang besar & putih hingga naik bau
Masukkan susu cair
Masukkan bunga lawang & kulit kayu manis
Tumis hingga naik bau, kemudian masukkan beras yang telah di toskan tadi
Air dimasukkan sama dengan sukatan beras tadi (i.e. 3 cawan)
Masukkan daun pandan, biarkan hingga agak kering campurkan pewarna kuning
Tutup, kemudian kacau setelah 5 minit


Ayam Goreng Berempah

1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.


No comments:

Post a Comment