Tuesday, January 3, 2012

Lompat Tikam

3rd January, 2012

Lepas memasak tengahari tadi, terasa lak ingin mencuba kuih lompat tikam, selalunya mak mertua akan sediakan kalau ada kenduri atau pemanis mulut untuk juadah berbuka puasa.

Bila siap aje kukus tadi, anak dara saya cakap, "Ibu, macam puasa lak, sbb ibukan suka buat kuih ni"

Sebelum anak bujang ke kelas tuisyen sempat juga dia makan.


Lompat Tikam, hidangan dipetang hari.

Dan saya kongsikan resepi ini ye :
Sumber Dari : Buku resepi Kuih Kukus, Chef Hanieliza

Bahan A
  1. 1 cawan tepung beras
  2. 1 sudu makan tepung jagung
  3. 3 cawan santan cair
  4. 1/2 cawan air tapisan pandan & pewarna hijau
  5. 1 sudu teh air kapur
  6. sedikit garam
Bahan B
  1. 1 cawan tepung beras
  2. 1 sudu tepung jagung
  3. 3 cawan santan pekat
  4. 1 sudu teh garam
Bahan C
  1. 1 cawan gula merah
  2. 1/2 cawan gula pasir
  3. 1 cawan air
  4. 1 helai daun pandan (disimpul)
Cara-cara membuat :-
Lapisan Hijau
  1. Panaskan kukus dan sapu kan loyang dengan minyak
  2. Campurkan semua bahan A dan tapiskan
  3. Masakkan adunan di atas api seketika, tuangkan kedalam loyang dan kukus selama 20 minit
  4. Apabila sudah masak, cakarkan sedikit permukaan dengan garpu (bagi memudahkan bahagian atas melekat)

Lapisan santan putih
  1. Campurkan semua bahan B dan tapiskan
  2. Masakkan adunan diatas api seketika
  3. Tuangkan adunan perlahan-lahan diatas lapisan hijau
  4. kukuskan selama 20 minit kemudian sejukkan

Cara membuat air Gula Merah
  1. Masakkan semua bahan C sehingga mendidih
  2. Tapiskan dan hidang

No comments:

Post a Comment