Saturday, January 28, 2012

DONAT Lembut

28th January, 2012

Masih lagi dalam mood holiday sebenarnya, sebab anak-anak masih lagi bercuti sempena Tahun Baru Cina.

Bila anak-anak ada dirumah macam-macamlah permintaan dia orang, dia orang request Donat lah pulak...... sebenarnya dah banyak kali gak membuat donat ni. Sumber dari My Resepi, salah satu ruang penyelesaian segala resepi. Tersangatlah berguna, daripada tak pandai masak dulu, dan sekarang Alhamdulillah boleh lah..... hehehehe

Donat yang telah siap - dalam bakul :)

Bahan-bahan :-
  1. 3 cawan tepung gamndum
  2. 1 cawan air suam
  3. 2 sudu besar butter
  4. 6 sudu besar gula pasir
  5. 3 sudu besar susu pekat manis
  6. 1 pekat yis (Jenama Mauripan)
  7. 1 biji telur
  1. cairkan butter (ketepikan biarkan ianya sejuk)
  2. gula dan susu satukan didalam air suam, kacau sampai gula larut, kemudian masukkan Yis dan biarkan selama 10 minit
  3. pukul telur sedikit dan campurkan dengan butter yang telah dicairkan tadi
  4. selepas 10 minit Yis akan naik berbuih buih, masukkan butter yang telad dicampurkan bersama telur dan butter dan kacau
  5. masukkan campuran yis kedalam mangkuk yang berisi tepung, gaul sebati (kalau agak adunan agak lembik boleh lah di tambah tepung lagi) bairkan adunan selama 45 minit

Siap untuk minum petang......

No comments:

Post a Comment