Tuesday, February 7, 2012

Nasi Lemak Pandan

Nasi Lemak Pandan .........

Hari terakhir bercuti untuk suami dan anak-anak. Pagi-pagi bangun terus buat sarapan. Ini selalunya terus ke makan tengahari.

Lagi pun dah lama gak tak buat nasi lemak pandan ni. Cara nak buat lebih kurang dengan yang biasa aje, cuma lain sikit je. Dan kali ni saya nak share resepi sambal ikan bilis emak saya hehehe.


Cara untuk menyediakan Nasi Lemak Pandan ni :-
  1. 4 Cawan Beras wangi (saya pakai beras biasa je hehe)
  2. 1 Cawan Santan pekat
  3. 4 Cawan Air
  4. 1/2 cawan air pandan (daun pandan blend bersama sikit sikit)
  5. Pewarna hijau (setitik)
  6. 2 Helai Daun Pandan (diikat)
  7. 2 Inci Halia (di titik)
  8. Garam
  9. 1 Sudu Minyak masak
Basuh beras, kemudian masukkan santan, air pandan + pewarna hijau, air, daun pandan, halia
dan garam serta minyak masak.

Masakkan didalam rice cooker.

Untuk sediakan sambal pula, inilah resepi dari mak saya :-
  1. Sebungkus - Ikan Bilis
  2. Lada Kering - seringgit
  3. Bawang Merah - Dua ulas (dipotong bulat)
  4. Garam
  5. Air Asam Jawa
  6. Sedikit Gula
Itu jeeeeee.....hehehehe

Nak buat pun senang, cuma tumiskan lada kering, masukkan bawang merah, biarkan sampai timbul minyak

Masukkan ikan bilis, air asam jawa, garam dan gula. Biarkan dengan api yang sederhana. Tunggu sampai sambal naik minyak ......



2 comments:

  1. as-salam
    dah lama dah tak masak nasi lemak pandan..berselera tgk nasi lemak tu...

    ReplyDelete
  2. Salam.....cuba lah masak hehehe, buat dia lebih kurang nasik lemak biasa gak..... :)

    ReplyDelete