Wednesday, November 9, 2011

Braised Beef With Blackpaper Sause.

9th November, 2011

Hari ini boleh la senyum senang hati sebab Malaysia dah berjaya mengalahkan Thailand - Sea Games di Palembang. Yahuuuuuu go Harimau Muda!!!!

Apa pun kena gak memasak hari ini, tapi yang agak special masih lagi menjamu daging korban, Alhamdulillah, tak lah bersusah payah nak ke pasar mencari lauk.

Hari ini saya masak Braised Beef With Blackpaper Sause.


Untuk memasaknya memerlukan bahan :-
  1. Daging Lembu - di potong dadu
  2. Bawang merah - 2 biji (Di kisar)
  3. Bawang putih - 2 biji (Di Kisar)
  4. Sos Black Paper - 2 sudu besar
  5. Sos Tiram - 2 sudu besar
  6. Lada Hitam - 1 sudu besar
  7. Kentang - 4 biji (direbus)
  8. Susu Segar - 40 ml
  9. Unsalted butter - 1 sudu
  10. Garam - secubit
  11. Gula - secubit
Cara menyediakannya :-
  1. Tumis bawang merah & putih bersama dengan lada hitam, kemudian masukkan daging
  2. Masukkan sos black paper & sos tiram, garam & gula
  3. Biarkan daging empok
  4. Masukkan susu segar dan butter serta kentang

No comments:

Post a Comment