Tuesday, November 29, 2011

Nasi Ayam Hainan

29th November, 2011

Sepanjang cuti hari minggu dan sambutan Maal Hijrah, banyak hadirkan diri untuk jemputan perkahwinan dan macam-macam lagi. Jadinya selama 3 hari dapur saya kering.

Tapi hari ini bermula kembali episod " cooking mummy in d house" . Cik abang saya masih bercuti saya masak Nasi Ayam Hainan aje hari ini. Tak adalah variety lauk pauk nye.

Anak bujang saya memang sanagt sukakan Nasi Ayam. Suami saya pun suka, cuma dia minta supaya ayam di goreng garing garing sikit.....eeemmmm ikutkan je lah ye.




Untuk resepi Nasi Ayam Hainan ni......saya ambil dari :-

Sumber Dari : Resepi Raidah

Bahan-bahan: Bahan untuk rebus ayam: 1 ekor ayam Air ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam Garam Serbuk pati ayam ~ kalau suka 2 inci halia ~ diketuk Cara penyediaan: Sediakan periuk, letak air, garam, dan halia yang diketuk. Didihkan.Masukkan ayam . Masak anggaran 30- 40 minit. Angkat dan toskan. * ~ Cucuk peha ayam untuk tahu jika sudah masak. Ayam tidak boleh direbus terlalu lama takut dagingnya tidak sedap jadi, pandai2 untuk agak. Jika tidak berdarah,bolehlah angkat ayam dan toskan airnya. Biarkan ayam betul-betul sejuk baru dipotong kalau tidak takut dagingnya hancur. ~ Resepi asal, ayam yg telah direbus perlu direndam di dalam air ais selama lebih kurang 10-15 minit. tetapi saya tidak merendam ayam tersebut. Untuk nasi: 3 cawan beras 5 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan 2 ulas bawang putih - ditumbuk 1 inci halia - ditumbuk Garam 1 sudu besar majerin 1 sudu besar minyak masak Cara penyediaan: 1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan. 2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi. 3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam. 4. Tanak hingga masak. *Resepi yg sebenarnya menggunakan lemak/kulit ayam tapi saya tidak menggunakannya. Untuk sup: Air rebusan ayam Daun sup ~ dihiris Cara penyediaan: ~ Air rebusan ayam tadi dididihkan. Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup. Untuk sos cili: 10 biji cili merah 1 inci halia 2 ulas bawang putih 1 sudu besar gula Garam 2 sudu besar jus limau nipis 1/2 botol sos thai Cara penyediaan: 1. Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau. 2. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai. Untuk sos kicap: 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar sos cili 2 sudu besar sos tomato 3 sudu besar kicap manis 5 sudu besar air rebusan ayam 1 sudu besar gula Cara penyediaan: Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih. Bahan sampingan: 1 batang timun ~ dihiris 2 biji buah tomato ~ dihiris Salad ~ dihiris Bawang goreng ~ ditabur di atas nasi dan di dalam sup Minyak bijan ~ taburkan ke atas ayam yg telah dipotong.

No comments:

Post a Comment