Wednesday, November 2, 2011

Sagu Gula Melaka

2nd November, 2011

Pagi tadi housekeeping, ternampak lak balance sagu dalan kitchen cabinet, simpan semasa bulan ramadan baru ini, selalunya anak-anak dan suami minta buat Sagu Gula Melaka untuk pencuci mulut selepas berbuka, tapi hari ini nak habiskan stock buat je la..... tak sampai setengah jam dah siap.




Cara membuatnya teramatlah ringkas, bahan yang diperlukan cuma :-

Sagu (sekampit yg harga RM1)
Air - 2 cawan
Gula melaka - secawan
Gula Pasir - secawan
Santan - RM1
Daun pandan - 4 helai

Membuat Sagu
mula-mula kita masak sagu dulu - masukkan sagu kedalam periuk bersama air, masukkan setengah cawan gula pasir dan daun pandan 2 helai. Kacau hingga mendidih airnya dan sagu menjadi kembang, alihkan kedalam talam sejukkan, setelah setengah jam, masukkan kedalam peti ais.

Membuat Gula
Masukkan air kedalam periuk bersama gula melaka, kacau hingga gula larut dan mendidih, tapis gula (untuk mengasingkan larutan lain daripada gula melaka tadi)
kemudian masakkan kembali bersama dengan santan, setengah cawan gula pasir serta daun pandan, kacau hingga mendidih.

No comments:

Post a Comment